Lusteri od kovanog gvozdjaLusteri od kovanog gvozdja odišu lepotom u svakom prostoru. Sve lustere izrađujemo po nacrtima kupaca ili po nacrtima iz našeg kataloga. Kao svetlosna tela koja imaju svoju praktičnu primenu izrađujemo puno modela lustera koji uz senke i kvano gvožđe oplemenjuju vaš prostor. Lopte , polu lopte, plafonjerke i druge svetlosne objekte.


Lusteri

Luster je vrsta lampe koja se kači na plafonu, pa se često može naći i pod nazivom plafonska lampa. Osnovna namena lustera je sabiranje većeg broja svetslosnih izvora.

Istorija

U početku su to bile sveće pa se i danas u crkvama mogu pronaći lusteri na kojima se nalazi veliki broj sveća. Ovakvi lusteri su bile osnovne karkateristike balskih dvorana u svim poznatim palatama širom Evrope. To su bili najčešće viseći lusteri za izuzetno bogatom dekoracijom. Ukrašavani su pre svega raznim vrstama kristala pa čak i dragim kamenjem. Osnova lustera je često pozlaćivana. Međutim, prelaskom na električne sijalice nije bio neophodan veliki broj sijalica pa je osnovna namena izgubljena, ali je ostao kao veoma važan detalj enterijera. Sa pronalaskom električne sijalice često se oko same sijalice stavljaju kugle od obojenog stakla kako bi povećao disperziju svetlosti ali i umanjio sam osvetljaj sijalice. Koriste se i kugle u boji kako bi se postizali odgovarajući dekorativni efekti. Pored visećih lustera sve češće su u upotrebi tzv. plafonjerke. Kod njih je svetlosni izvor za razliku od visećih lustera neposredno uz sam plafon. I one često imaju omotač od belog ili blago obojenog stakla ili plastike.

Zanimljivost

Najveći luster na svetu se nalazio u novoj džamiji u Abu Dabiju, i ukrašen je Svarovski kristalima. Luster raskošne lepote koie je napravio Faustig (Minhen,Nemačka). Ovaj veličanstveni luster je od zlata i Svarovski kristala a teži 12 tona i nalazi se u glavnoj Sali za molitvu i sasvim sigurno je najveći na svetu unutar jedne džamije.. Takođe postoje i dve manje replike od po 8 tona i one se nalaze u sporednim salama za molitve a četiri plava lustera sličnog dizajna se nalaze na ulazima u džamiju. Ukupno 12 lustera od zlata i kristala. Pogledaj te luster ovde.
Trenutno najveći luster se nalazi u Beogradu. Verovali ili ne najveći svetski luster je u našem glavnom gradu.U Beogradu se nalazi najveći luster na svetu, verovali ili ne. Luster ima 40.000 Svarovski kristala, dugačak je 30, a širok pet metara.U hotelu Jugoslavija u svečanoj banket sali od 800 kvadratnih metara, sa svodom visokim 12 metara, ispred koje je u holu najveći luster na svetu sa 40.000 Svarovski kristala. Pogledaj te luster ovde.


Ukoliko vam je potrebna pomoc kontaktirajte nas!