Pribor za kaminePribor za kamin od kovanog gvozdja, vratanca, rešetka za kamin, zaštitna mreža od kovanog gvožđa, roštilj od kovanog gvožđa. Oprema za kamin se izrađuje u kompletu ili pojedinačno.


Pribor za kamine

Širok spektar dodatne opreme se koriste za kamine , koji variraju između zemalja i regiona , kao i istorijskim periodima . Danas se najčešće javljanu pojmovi kao što su rešetka za kamin, četka, džarač vatre, lopatica, korpa za drva, vratanca za kamin. Rešetka ( ili požarna rešetka ) je okvir , tipično za gvozdenim šipkama , da drži gorivo i vatru . Rešetka se uglavnom koristi da zaštiti pozadinu kamina , ali i kao ukras . Branici su niski metalni okviri postavljeni ispred kamina da zadrže žar , čađi i pepela .
Drevni kamini su ponekad izgrađeni u zemlji , u okviru pećina , ili u centru koliba ili kuća . Dokazi o praistorijskoj , veštačkoj vatri postoji na svih pet kontinenata naseljenim . Nedostatak ranijih zatvorenin kamina je da su proizvedili toksičan i / ili iritantan dim unutar kuća .
Logorska vatra razvila se u pokrenutim ognjištima u zgradama , a ventilacija dima zahtevala je otvorene prozore ili rupe u krovovima . Srednjovekovne velike dvorane obično imale su ognjište sa otvorenom velikom vatrom i imale su ventilaciju koja je gurala dim napolje. Ventilacija je bila sazidana od kamena kako ne bi ulazio vetar ili kiša.
Takođe, tokom srednjeg veka , dimne nadstrešnice su izmislili kako bi se sprečilo širenje dima iz kroz sobu i vent ga kroz zid ili krov . To mogu biti postavljeni protiv kamenim zidovima , umesto da se na sredini prostorije , i to je dozvoljavalo manjim sobama da se zagreju .
Dimnjaci su izmislili u severnoj Evropi u 11. ili 12. veku i uglavnom rešili problem gasova , više izbacuju dim napolje . Oni su omogućili da daju ognjište nacrt , a takođe je moguće da staviti kamine u više prostorija u zgradama. Oni ne dolaze u opštu upotrebu odmah , međutim , kao što su bili skupi za izgradnju i održavanje .
U 1678 Princ Rupert , sestrić Čarlsa I , podigao je rešetku na kamina , poboljšao je protok vazduha i ventilaciju . 18. vek je video dve važne događaje u istoriji kamina . Bendžamin Frenklin razvio konvektivnom komoru za kamin koji značajno popravila efikasnost kamina i peći na drva . On je takođe poboljšao protok vazduha povlačenjem vazduha iz podruma i ventilaciju od dužu oblast na vrhu . U kasnijem 18. veku , Kol Rumford dizajniran kamin sa visokom, plitkim ložištem koje je bilo bolje u izradi dima i van zgrade . Plitko dizajn takođe znatno popravio količinu toplotno zračenje projektovani u sobi . Rumford dizajn je osnovao moderne kamine .


Ukoliko vam je potrebna pomoc kontaktirajte nas!